Bon dia!






Benvinguts al meu bloc. Per començar, vull fer-vos una descripció personal. Em dic Leire i visc a El Masnou, tinc 18 anys i vaig fer el batxillerat social. Estic començant la carrera d'educació infantil i l'he escollit ja que treballo amb nens de 5 a 8 anys fent de professora de violí. En un futur, m'agradaria ser una bona professora amb experiència i amb coneixements.



En aquest bloc publicaré diferents tipus de documents o webs, com per exemple exercicis de l'aula, espais webs, reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge, etc.





Gràcies per visitar el bloc































dijous, 30 de desembre del 2010

Video i educación, capítol 1

Hi ha un sistema visual i auditiu: el visual hi destaca més que no pas el verbal i hi faciliten la comunicació. Per tant és molt recomanable en els àmbits educatius.
  La diferència entre aquests dos és que el verbal es raona, i l'audiovisual són emocions, la raó analitza, en canvi, l'emoció ens impulsa, ens implica personalment. Tot i així, els dos transmeten idees i permeten comunicar-nos.

Per tant, el llenguatge audiovisual és aquell que comunica les idees a través de les emocions, comunicar les intencions en el mateix acte de suscitar emocions.

En el llibre de Video i educación mostra els dos hemisferis cerebrals.
                                                                      

- Hemisferi esquerra: Controla la part dreta del cos, radiquen àrees com ara la lectura, l'escriptura, el càlcul i la classificació. En general, funcions lligades al llenguatge i l'abstracció. Aquest hemisferi és l’analític, dominant i actiu.
Un exemple d’aquest és la breu història de Catalunya, vídeo individual per a aprofundir i remarcar aspectes de la lliçó, per aprendre dades.

- Hemisferi dret: Controla la part esquerra del cos i reconeix els rostres, la distinció, recorda formes i reconstrueix mentalment els conjunts a partir de fragments. En general, funcions no verbals. Aquest hemisferi és l’emocional, el creatiu i el sintètic.
Un exemple d’aquest és Dinner for two, vídeo motivador amb música per tal d’ajudar al relat.

Google docs

El Google docs és un programa online que permet crear diversos documents de text, formularis i fulls de càlcul. A més, aquesta eina permet que qualsevol fitxer pugui ser compartit amb altres usuaris del servei que indiquem, i poden editar-lo de manera col•laborativa.
Nosaltres, primerament, vàrem crear un document de word.



https://docs.google.com/document/edit?id=1GO0dFNAz70tN786-dSHbJqwSWWzcE8LlrDaR40AK9ac&hl=ca#

La segona activitat que vam realizar va ser un power point.



https://docs.google.com/present/view?id=dgjb7fjm_0vbs5vtfv&revision=_latest&start=0&theme=grass&cwj=true

I la tercera activitat que vàrem fer va ser formulari.

dimecres, 29 de desembre del 2010

Què sabem de la wikipedia?


        La wikipedia és una enciclopèdia lliure on es pot escriure, modificar i rectificar la diversa informació que hi ha.

-Els articles de la wikipedia són iguals en tots els idiomes? 
No, ja que la informació està distribuïda de diferent manera, hi ha més informació en alguns idiomes que en altres i ho expliquen de diverses maneres. Ho hem comprovat entrant a la wikipedia i buscant informació sobre el Papa Benedictus. Depenent de l’idioma la informació està redactada de forma diferent.

-Qui crea aquests articles?
Tothom qui té l’oportunitat de tenir Internet ja que poden accedir-hi per escriure, modificar o només llegir els articles.

- Com estan escrits els articles?
Tots els articles tenen la mateixa estructura ja que al llibre d’estil explica com s’ha d’escriure un article: una breu introducció, una taula de continguts i, per últim, referències i links d'altres pàgines webs. Les referències són molt adequades per a donar i aportar fiabilitat als usuaris.

- Ens hem de creure tot el que apareix en les wikipèdies?
Hem de tenir clar que tothom és capaç de modificar la informació de la wikipedia, per tant, pot haver-hi informació falsa. Sempre hem d’observar quines referències dóna l’autor. També cal mirar si la informació de les pàgines web són fiables com una revista, premsa, etc.

La neutralitat cal tenir-la present a l’hora de modificar articles o escriure’n per tal de no condicionar als usuaris.

Wikispaces

Un Wiki és un lloc web col·laboratiu que permet una crear i editar fàcilment des del navegador pels usuaris. Amb aquest els usuaris poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d’una pàgina web, de forma interactiva.
Cal destacar que un dels wikis més coneguts és wikipedia.

Les característiques que presenta el wiki són, primerament, que és una gran motivació pels alumnes i professors, ja que els hi permet innovar en activitats; potencia el voluntariat de l'alumne; promou la comunicació entre l'alumnat, professors, família, amics, etc.; és senzill d'utilitzar tant pels alumnes com pels professors; és una nova manera d’aprendre, ja que tothom pot observar les publicacions dels altres usuaris; i permeten múltiples editors, però amb un control regulat. 


dimarts, 28 de desembre del 2010

Recursos d'internet

Delicious: és una web de servei de gestió d'adreces d'interès socials. Permet pujar a la xarxa les adreces d'interès de manera que són consultables a través d'Internet i no només en local. També facilita la categorització amb etiquetes (paraules clau) fet que agilitza la localització. Inclús es poden compartir amb altres usuaris del servei i així conèixer qui ha desat un determinat enllaç.

http://www.delicious.com/

iGoogle: és una pàgina de Google personalitzada, en el qual es poden afegir notícies, fotografies, etc. i altres des de la web personal.

http://www.google.es/ig

Dropbox: és un disc dur online i gratuït, i té una capacitat de 2G. El servei permet, als usuaris, emmagatzemar i sincronitzar arxius en línia i entre ordinadors, i compartir arxius i carpetes amb altres.

http://www.dropbox.com/ 


Mozilla Firefox: és un navegador web lliure desenvolupat pel projecte Mozilla. Ofereix millors presentacions i més segures que el navegador Internet Explorer. Firefox és un navegador multiplataforma i està disponible en diverses versions de Microsoft Windows, Mac OS X, Linux i altres sistemes basats en Unix.


Gmail: és un servei gratuït de correu electrònic de Google. Aquesta facilita la cerca de missatges i, a més, inclou més de 5 GB d’espai d’emmagatzemament.

https://mail.google.com

Què entenem per bloc?

Un bloc és un lloc web on el creador actualitza periòdicament qualsevol informació acompanyat d’imatges o vídeos. Aquesta informació queda organitzada per orde cronològic del mes recent al mes antic.

El bloc és fàcil de crear i administrar, i permet que els lectors puguin comentar els articles penjats.

Per a crear un bloc cal paciència i temps ja que amb aquest es necessita pensar, escriure, compartir i participar per tal de transmetre idees i opinions.

En el bloc educatiu trobem diferents tipus, en funció de la utilitat i els objectius que es fixin:

- Bloc de centre (revistes digitals). Els alumnes poden publicar treballs fets a classe.

- Bloc d’aula

     · Professor. L' objectiu d'aquest és proporcionar informació, mostrar enllaços d'interès, activitats... als alumnes.

     · Alumne. L' objectiu d'aquest és realitzar tasques proposades pel professor en el seu bloc d'aula. A partir d'aquí, l'alumne pot mostrar i penjar treballs, i desenvolupar temes variats.

     · Professor-alumne (bloc de gestió compartida) Aquest serveix per a que els alumnes publiquin activitats de l'aula i és ideal per a realitzar treballs d'investigació, revista de classe,etc.

- Bloc de professor/a (individual). Destinats a comunicar i compartir reflexions, metodologies...

- Bloc destinats a cursos de TIC i a seminaris, per a estar al dia, incorporar nous procediments, etc.


Per a crear el teu bloc personal amb Blogger fes un clic aquí.

dilluns, 29 de novembre del 2010

La tempesta

Jclic és un programa lliure i senzill d’instal•lar. Amb ell, podrem crear jocs i activitats educatives: trencaclosques, mots encreuats, sopes de lletres...
Jclic està format per quatre aplicacions, JClic applet que permet posar les activitats JClic dins una pàgina web; JClic player que no cal estar connectat a internet i es poden realitzar les activitats; Jclic author que permet crear, editar i publicar activitats de manera més senzilla i intuïtiva; i Jclic reports que recull dades sobre els resultats d'activitats fetes.

A classe hem utilitzat el Jclic author i hem creat un trencaclosques i una activitat de relacionar:




dimarts, 9 de novembre del 2010

Mapa conceptual

Ahir, a classe de TIC, vàrem parlar dels mapes conceptuals i vam utilitzar el programa Cmap Tools. Aquest és un procés  intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu, ens ajuden a organitzar els nostres coneixements: per seleccionar conceptes, reflexionar sobre la creació de cada concepte amb tots els altres i representar adecuadament una gràfica.

Després, cada un va crear un mapa conceptual a partir del text sobre el Dia de Nadal que va penjar el professor al suro del Blink. Aquest és el que jo vaig crear.





dilluns, 8 de novembre del 2010

Fluxogrames

Per a crear fluxogrames, he utilitzat el programa gliffy online crear, guardar i editar diagrames de flux. A partir d'aquí, he fet una cruïlla amb semàfors i diferents simbologies molt definides que podem destacar:



http://gestioinformacio.blogspot.com/2009/11/eines-de-suport-al-pensament-els_04.html


diumenge, 31 d’octubre del 2010

Free software

Els programes dels ordinadors són seqüències d'instruccions que el processador llegeix, interpreta i executa.
El codi font és el conjunt d'instruccions escrites en un llenguatge de programació que un sistema informàtic processa per a executar-les. I, el codi executable és el conjunt d'instruccions bàsiques que l'ordinador interpreta, executa i compleix.

El programari lliure és aquell que garanteix simultàniament quatre llibertats:

-La llibertat d'utilitzar-lo amb qualsevol finalitat.

-La llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.

-La llibertat de resdistribuir-lo a tercers.

-La llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiqes.

El moviment de programari lliure ha desenvolupat programes com FIREFOX o OPENOFFICE.

En canvi, el programari convencional o privatiu limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació.La classificació d'aquest programari és:

-Programari gratuït (freeware)

Programari que es distribueix de manera gratuïta.

-Programari de prova (shareware)


Programari que es distribueix de forma gratuïta perquè els usuaris el puguin provar amb el compromís de pagar a l'autor/a una quantitat de diners si, passat un cert temps, decideixen comprar-lo.

-Programari comercial

Programes que requereixen un pagament previ per fer-ne ús i disposar d'una llicència comercial.

-Programari de codi obert

Programes que ofereixen la possibilitat d'accedir al codi font i garanteixen el dret a modificar-lo, adaptar-lo, recompilar-lo i difondre’n la versió resultant.




http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm

dilluns, 25 d’octubre del 2010

Treball audio

A classe de TIC em utilitzat el programa audacity, per a tractar el so.
Primerament, em escollit una cançó i l'hem obert amb el programa audacity.
Seguidament, em retallat la cançó amb una durada d'un minut. Més tard, em aplicat alguns efectes sonors i, en una pista nova, em incorporat una veu d'una persona parlant. Més tard s'ha exportat a mp3 i, per últim, s'ha penjat l'àudio en el programa goear, que ens proporciona un codi embed per tal de poder escoltar la música des d'un reproductor.

dissabte, 23 d’octubre del 2010

Treball de vídeo

Per a treballar el vídeo de Blanquerna em utilitzat el programa Windows Live Movie Maker.
El primer que hem fet ha sigut veure el vídeo de blanquerna que ens ha proporcionat el Jordi. Seguidament, l'hem retallat per tal de que duri un minut. Després, em afegit una cançó del programa Jamendo i li em inclós afectes, animacions i títols. I per últim, em pujat el video al youtube.


Jamendo és la major plataforma de descàrrega de música gratis i legal. La pàgina està disponible en set idiomes y dóna accés al major catàleg de música amb llicència Creative Commons del món.Jamendo pot ser gratis i legal gràcies a l’ús d’aquestes llicències, fan que la difusió i la descàrrega gratis siguin legals.






dijous, 21 d’octubre del 2010

Fotografia

A la classe de GTIC vam parlar sobre l'imatge digital a partir de GIMP, programa del tractament de l'imatge.

Vàrem escollir una imatge:






La vam escalar, és a dir, reduir píxels de la imatge.


Seguidament vàrem retallar la imatge, qualsevol fragment.

 
I per finalitzar, vam triar un objecte de la imatge original per a borrar-la, per tant, clonar.





Teniu clar quin objecte he clonat en aquesta imatge?

dijous, 14 d’octubre del 2010

Presentació de COED





És una noia jove de 18 anys, baixa i prima que viu a Mora d’Ebre i té un germà, Enric. Té la cara esblanqueïda, un cabell obscur i llarg i uns grans i marrons ulls que destaquen en el seu rostre. El seu nas és punxegut i xat, i el que més impacta de la seva cara és el somriure tan gran i animat que té.

Sempre porta, i ara més perquè fa fresqueta, un mocador, i si pot ser de color verd ja que és el seu color preferit. També li agrada vestir-se molt amb faldilles i vestits.

Cal emfatitzar que és un noia bromista i xerraire, i això va ser el primer que em va sobtar d’ella, perquè la primera vegada que vam parlar semblava tímida i poc extravertida, no obstant, m’equivocava. Sempre té un somriure a la cara quan més el necessites. A més a més, és ordenada i polida, ho a de tenir tot controlat.

Des de petita li agradat molt pintar, sempre ha sigut el seu hobbie, però ara ja no té tant de temps per a practicar-ho. Així mateix, li apassiona el cinema, sobretot les pel•lícules d’intriga com El Orfanato. Li agraden els gossos i per això en té una anomenada Jara, es tracta d’una gossa de la raça biggel, d’un any. També li agrada la música i entre els seus grups favorits destaca El canto del loco. Per altra banda, no suporta la fruita ni l’esport. I li fan fàstic les aranyes, no pot ni parlar d’elles.


Per últim, vull explicar-vos per què va escollir estudiar el grau d’educació infantil. Quan era petita cuidava del seu germà i en ocasions dels fills dels amics dels seus pares. El fet de tenir contacte amb nens petits li va animar a treballar de cangur i més tard va triar aquesta carrera per a aprofundir i tenir més coneixements del tracte cap als infants.


Aquest és el perfil d’una de les vostres companyes de classe, qui és?

dimecres, 6 d’octubre del 2010

Lletra inventada (3 i 3 i 3)


Sóc la Lei-re de mas-nou, ies-tic a blan-quer-na,
es-tu-di-o in-fan-til amb vui-tan-taa-lum-nes,
sóc ner-vio-saho re-co-nec, però tam-bé a-ma-ble,
sóc xer-rai-reho re-co-nec, però molt a-gra-da-ble.




dimecres, 29 de setembre del 2010

Apunts música

Ahir a música, 28 de setembre, ens van explicar que l'audició és aquella reproducció de sons, és a dir, escoltar. Així mateix, la Reina Capdevila ens va ensenyar a diferenciar les següents paraules:

-Sentir: acte fisiològic, involuntari.
-Escoltar: parar atenció, acte voluntari.
-Entendre: saber del que es parla.

També, vàrem parlar dels dos tipus d'audició:

-Audició en directe
    ·concert.
    ·lloguer de músics.
    ·tocar tu mateix un instrument, si en saps.
    ·demanar-ho a algú que coneguis.

-Música enregistrada
    ·CD.
    ·DVD.

I per últim, ens van explicar que l'audició els pot oferir als infants experiències variades com conèixer instruments, transmetre emocions, identificar cançons, relaxar-se, educar l'oïda, gaudir, etc. Això es pot aconseguir creant l'ambient d'atenció, per mitjà d'algun moviment o de la mirada o amb l'ajut d'un suport visual.

diumenge, 26 de setembre del 2010

Apunts de les capacitats perceptives motrius

El divendres dia 17 de setembre, a classe d'educació física, vàrem parlar de les capacitats perceptives motrius.

La capacitat és allò que tothom té, allò innat. En canvi, l'habilitat és el que tens gràcies a la pràctica, es va adquirint. Aquesta habilitat s'aconsegueix amb el treball motriu màxim possible.
La percepció està relacionat amb els sentits, depèn d'ells. Hi ha diferents percepcions:

-Percepció de l'espai (distància)

-Percepció quinestèsica (dóna informació sobre el meu cos i de com està)

-Percepció del temps (ritme, freqüència...)

-Percepció d'equilibri


-Percepció de lateralitat: definició atmosfèrica. Els nens han de tenir les màximes possibilitats motrius, que agafin quan i com vulguin les coses per conèixer la seva lateralitat.

-Percepció del to postural (hipertònic, hipotònic)

-Percepció de la respiració


IMPORTANT: crear que els nens desenvolupin totes aquestes capacitats perquè a aquesta edat (0-6) és quan es desenvolupen més, tenen més predisposició a desenvolupar-se.

divendres, 24 de setembre del 2010

Escoltar i sentir

En el text de comunicació oral, escrita i digital, “L’art de saber escoltar”, s'hi destaquen com a idees principals:



-D’una banda la diferenciació entre escoltar i sentir.
-Requisits per saber escoltar.
-Educar per escoltar

Sentir és un acte involuntari i natural sense intencionalitat, en canvi escoltar implica un desig previ de conèixer allò que no sabem o bé ens pot ser beneficiós.

Per altra banda, s'extrau la importància d’una predisposició de voler escoltar i seleccionar la informació més adient, tot i que les nostres intuïcions no sempre són encertades. 

Pel que fa a l’acció educativa sobre l’esolta, s’hauria d’ensenyar a escoltar enlloc de donar-li prioritat a l’art de parlar, ja que d’aquesta manera transmetem als infants valors com la receptivitat i empatia que a la llarga es van perdent.

Com a conclusió final, l’escolta requereix necessàriament la dualitat que suposa el fet d’escoltar i ser escoltat.

diumenge, 19 de setembre del 2010

La panera dels tresors

A classe de plàstica vàrem veure un vídeo que parlava sobre què era la panera dels tresors i en què consistia. Aquest és un joc adreçat als infants de 6 a 12 mesos. Consisteix en omplir una panera de vímet, amb 60 objectes com a mínim, escollits pel professorat, de fusta, pell, cartró, ceràmica, etc. per a experimentar, estimular i desenvolupar els sentits dels nens. La panera ha d'estar a sobre d'una catifa per a que els infants no es puguin fer mal.



Els nens busquen i seleccionen els objectes que més els interessa, i a partir d'aquí comencen a posar en marxa el seu organisme i els seus sentits amb aquesta activitat.

El primer pas que dóna l’infant és explorar amb les mans, després amb la boca i al final agita tots els objectes, inclús s'imiten i experimenten entre ells. Aquesta imitació i repetició d'actes arriba a ser una font d'aprenentatge per a ells.

Gràcies a aquest conegut joc els nens aconsegueixen conèixer més del món exterior. 

diumenge, 12 de setembre del 2010

Interactivitat



                           http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=19353



Aquest vídeo ens parla dels ordinadors com a màquines per a comunicar-nos.
L'associació d'idees que va proposar Vannevar Bush no va ser possible i, més tard, Ted Nelson va crear xanadú, semblant a la xarxa Internet. Xanadú tampoc va arribar a ser real, però va donar lloc a l'hipertext i l’ hipermèdia (relacionat per enllaços). Després es van fer diferents invents, com el ratolí que permet una comunicació interactiva o com els CD-ROMS, que són els primers programes interactius dels 90. No obstant, amb Internet les comunicacions interactives s'han multiplicat. Aquesta interacció es pot tenir amb altres persones a través de missatges, xats...